Home Back

  Wirtz Jacques (landschapsarchitect)
Jacques Wirtz, werd geboren in Antwerpen op 31 december 1924.
Hij studeerde landschapsarchitectuur aan de tuinbouwschool in Vilvoorde.
Wirtz verbleef sinds 1935 in onze gemeente en begon er zijn eigen bedrijf in 1948, als tuinontwerper en later als landschapsarchitect.
Gedwongen door de marktomstandigheden bouwde Jacques Wirtz een praktijk uit die aanvankelijk voornamelijk stoelde op residentieel werk. Hij deed dit op een veel grotere schaal dan de meesten van zijn 20e-eeuwse collega's.
Stilistische vrijheid en ongestoordheid kenmerken zijn aanpak. Zijn creaties zijn niet onder één noemer te vangen: soms zocht hij het contrast, soms de totale continuïteit, maar zelden het conflict. Hij slaagde er in klassieke patronen te transcenderen tot een moderne taal, met ongewone invullingen. Zijn hele carrière hield Wirtz vast aan de ontwerpprincipes van de groten uit het verleden: het principe om ruimte te creëren en niet op te vullen, een goede structuur van ruimten, de rol van de menselijke figuur als bewegend element door de ruimte, texturen, en hoe de mens die aanvoelt als hij ze tegenkomt, spanning- en climaxopbouw, scenografie van ruimten, het creëren van illusies en atmosferen, rust tegenover drukte, abstractie tegenover sensualiteit enz. Wars van alle modes ging hij zijn eigen weg.
Uit een artikel van ons tijdschrift van augustus 2019.
U kan het tijdschrift afzonderlijk bekomen, maar u kan u ook abonneren op ons tijdschrift.
Abonneren tijdschrift