Home Back

  Van Hassel Frans (wielrenner)
Frans Van Hassel (Merksem 1 augustus 1910 - Schoten 3 juli 1996)

De vruchtbare rennersloopbaan van Frans Van Hassel begon in mei 1926. Ter gelegenheid van Brakken Kermis werd toen een wedstrijd voor 16-jarigen ingericht en hij won meteen de eerste koers waaraan hij deelnam, op een fiets die hij van zijn broer Louis had geleend. Het bleef niet bij die ene zege. Als beginneling verzamelde hij 17 zeges en was 16 keer tweede en 8 keer derde. Deze mooie uitslagen leverden hem in 1927 een vierde plaats op in het klassement van de beginnelingen. Het jaar daarna won hij dit klassement.

In 1929 moest hij op doktersbevel een tijd het koersen staken, maar hij herbegon in 1930 als junior en won nog 5 koersen. De legerdienst belette hem niet om in 1931 nog 7 koersen te winnen. Twee keer na elkaar was hij tweede in de trofee van de beste junioren in Brasschaat. In 1932 stapte hij na 1 zege over naar de onafhankelijken en mocht toen ook al bij de beroepsrenners aan de slag, waarbij hij in Mechelen al een wedstrijd won. 1933 was een beetje een verloren jaar wegens zijn kampperiode bij het leger, maar het jaar daarna stond hij er terug, met onder meer een vierde plaats in de Schaal Sels.
Dan kwam 1935, zijn gloriejaar. Hij won zes koersen, waaronder de Ronde van Limburg. Na pech in de laatste kilometers werd hij 9e in de Ronde van Vlaanderen. In Luik-Bastenaken-Luik werd hij 21e. In dat jaar werd hij uitgeroepen tot koning der kermiskoersen. In 1936 won hij twee koersen en werd met Calixberghe Sportif Belgisch kampioen interclub. 1937 bracht weer twee zeges, 1938 was dan weer goed voor zes palmen. In het Belgisch kampioenschap werd hij 5e en was weer de koning der kermiskoersen en de meest regelmatige renner in Belgische koersen. Zijn grootste succes behaalde hij in 1939 in de semi-klassieker de Drie Zustersteden. Hij won ook nog in Ossendrecht.
Uit een artikel van ons tijdschrift van april 2019.
U kan het tijdschrift afzonderlijk bekomen, maar u kan u ook abonneren op ons tijdschrift.
Abonneren tijdschrift